Pogaca sa oblikom suncokreta Pogaca sa oblikom suncokreta Na moj način ;)osim što je dekorativna tijesto za ovu pogaču je izuzetno fino i mekano :) Sastojci za tijesto 600 g brašna 40 g kvasca 2 dl mlijeka 1 dl kisele vode 1 kašičica šećera 1 kom jaje 1 dl ulja 2 kašičice soli za premazivanje tijesta 100 g maslaca 1 kom žumance 2 kašike kisele pavlake za premazati pogaču 1 kom žumance po potrebi susam i mak Priprema 1. Za tijesto, sa 1 dl mlakog mlijeka preliti kvasac, sipati šećer i ostaviti da nadođe. Umutiti jaje, dodati so i ulje i izmiješati, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kisele vode i izmiješati. Brašno sipati postepeno i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da naraste duplo, malo ga premijesiti i ostaviti da još jednom naraste. Maslac sobne temperature umutiti sa žumancetom i pavlakom. 2. Naraslo tijesto premijesiti, odvojiti jednu lopticu i ostaviti sa strane, to je za u sredinu. Ostatak tijesta podijeliti na 2 jednaka dijela, svaki istanjiti u pravougaonik, što duži (ako i ne bude dovoljno dužine može se i u plehu valjak razvući koliko treba) Premazati ih umućenim maslacem i svaki saviti u rolat. 3. Prvi rolat prenijeti u pleh, moj je 28 cm, uz ivicu i sastaviti krajeve. Drugi rolat na isti način prenijeti u pleh sa unutrašnje strane uz prvi rolat. Unutrašnji rolat sjeći makazama (makaze držati u odnosu na tijesto pod uglom od 45 stepeni) oko 1 cm debljine i prebacivati ih preko vanjskog rolata. 4. tako sve u krug 5. uzeti lopticu i utisnuti je u sredinu 6. pogaču premazati umućenim žumancetom sa malo ulja, posuti sa makom i susamom. Ostaviti da naraste, u međuvremenu zagrijati rernu na 200 C. Naraslu pogaču peći do fine rumene boje, smanjiti temperaturu na 180 i neka se još malo peče. 7. izuzetno fino i mekano tijesto Izvor:coolinarika
0 komentari:
Objavi komentar